Podere Saulino
HOME | IL PODERE | GAVI WINES | VINYARD | CONTACT | NEWS
 
 

Our white wines from Gavi, Piemonte...

GAVI is a dry white wine from Piemonte which goes etremely well with all fish dishes ...

GAVI spumante brut ...


GAVI DRY WHITE WINE

GAVI dry white wine excellent with fish courses.DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita) from the Comune of Novi Ligure

Dry white wine excellent with fish courses.

Characteristics

- Vine: Cortese 100%
- Esposizione e altimetria: Sud/Sud-Ovest - 240 Mt slm
- Composizione terreno: argilloso - marnoso - calcareo
- Sistema di allevamento: Guyot tradizionale
- Piante per ettaro: 3500
- Età media degli impianti: 7 anni
- Resa uva per ettaro(ultimi 4 anni): 95 q.li/ha
- Epoca di vendemmia: seconda decade di Settembre
- Tipo di vendemmia: manuale, in corbe di plastica
- Tipo di vinificazione: in bianco senza vinaccia
- Vasche di fermentazione: acciaio inox
- Durata della fermentazione: 40/50 giorni a 15°C (Termocontrollata)
- Fermentazione malolattica: esaurita nella fermentazione primaria
- Conservazione prodotto finito: in serbatoi inox a 10°C
- Gradazione alcolica: 12,0% Vol

Colour:

Light straw yellow with typical greenish of the Cortese vine.

Aroma:

Intense, characteristic, very delicate, it recalls the almond. Very fruity, when new it will be harmonic after 6 - 8 months.

Taste:

Dry, very balanced acidity, it recalls the almond. Very balanced between alfactory
and taste sensation.

Serve with:

Excellent as aperitif, and with all hors d’oeuvre, light first courses, fish,
particularly crustaceans. It excels with milder cheeses.

Serving temperatura:

8-10°C


SPUMANTE BRUT GAVI

Gavi Spumante Brut DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita) from the Comune of Novi Ligure

Characteristics

- Vitigno: Cortese 100%
- Esposizione e altimetria: Sud/Sud-Ovest - 240 Mt slm
- Composizione terreno: argilloso - marnoso - calcareo
- Sistema di allevamento: Guyot tradizionale
- Piante per ettaro: 3500
- Età media degli impianti: 7 anni
- Resa uva per ettaro(ultimi 4 anni): 95 q.li/ha
- Epoca di vendemmia: seconda decade di Settembre
- Tipo di vendemmia: manuale, in corbe di plastica
- Tipo di vinificazione: in bianco senza vinaccia
- Vasche di fermentazione: acciaio inox
- Durata della fermentazione: 40/50 giorni a 15°C (Termocontrollata)
- Fermentazione malolattica: esaurita nella fermentazione primaria
- Conservazione prodotto finito: in serbatoi inox a 10°C
- Gradazione alcolica: 12,0% Vol

Colour:

Light yellow with grenish
reflections.

Aroma:

Fruity, intense and delicate.

Taste:

Very delicate and dry recalling
the bitter almond

Serve with:

Best served as aperitif, or even for all meals.

Serving temperatura:

10°C

 

For other types of wine see: www.ilsaulino.it